Снимка live.varna.bgПрез 28 денонощия замърсяването на въздуха във Варна е било

...
Снимка live.varna.bgПрез 28 денонощия замърсяването на въздуха във Варна е било
Коментари Харесай

Нова Варна Въздухът във Варна тихомълком ни убива. Общината мълчи

Снимка live.varna.bg

През 28 денонощия замърсяването на въздуха във Варна е било над нормата на фини прахови частици.

Както знаете, това води до увеличение на смъртността. Основен замърсител без съмнение са многото стартирани по едно и също време поправки, само че съгласно Регионална инспекция за опазване на околната среда средносрочно нормата е в граници, написа Нова Варна .

Както се вижда, подолу от отговора на Регионална инспекция за опазване на околната среда излиза наяве, че Общината има отговорност към жителите и възможните зародили за тях рискове при осъществяване на ремонтите. Разбира се, би било хубаво, когато се чакат бурни ветрове и има данни за мощно замърсяване с фини прахови частици, да се подхващат някакви осведомителни действия и предварителна защита. Да  не забравяме, че общината има план за това – ПРОЕКТ ИСУН №BG16M10P002-5.002-0005 „ Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Варна – Фаза 1 “

Без поправки не може да се усъвършенства визията на града, само че някой да е чул по кое време ни тровят, някой да знае че ремонтите ни убиват тихомълком. Общината мълчи. Мълчи тъй като и е комфортно и никой не пита. 

Ето и формалните отговори на въпросите на “Нова Варна ” към екоинспекцията

1. Колко сигнали са подадени до Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна за нечист въздух във Варна в последните 3/6/9 месеца – според от статистиката, с която разполагате?

Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух, в компетенциите на Регионална инспекция за опазване на околната среда е непосредствения надзор върху положението и употребата на обекти с източници на излъчвания, работата на пречиствателните уреди и върху излъчванията от обособените източници.
За последните три месеца в РИОСВ-Варна са постъпили 15 сигнала за замърсяване на атмосферния въздух в гр. Варна.

2. Колко от тях са свързани с ремонтни действия в града?

Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух, Кметовете на общини и общинските препоръки са виновни за ръководството на детайлите на общинската инфраструктура и общинските действия за обезпечаване чистотата на въздуха. От постъпилите 15 сигнала, единствено 1 от тях касае замърсяване на атмосферния въздух, в следствие от реконструкцията и построяването на бул. „ Васил Левски “. Сигналът е препратен на община Варна за предприемане на дейности по подготвеност.

3. В кои региони въздухът е най-замърсен?

Контролът за качеството на атмосферния въздух (КАВ) се дефинира на база измерванията на Регионална лаборатория – Варна към Изпълнителна организация по околна среда.
През 2018 година в Националната автоматизирана система за надзор на КАВ (НАСККАВ) от гр. Варна постъпваха данни от два стационарни пункта за мониторинг на КАВ в приземния въздушен пласт на атмосферата:

– Автоматична измервателна станция (АИС) „ СОУ Ангел Кънчев ”, гр. Варна.
– АИС „ Чайка ”, гр. Варна.

Станциите записват данни в действително време на главните индикатори, характеризиращи качеството на атмосферния въздух, а точно озон, въглероден оксид, азотен диоксид, серен диоксид и фини прахови частици (ФПЧ10).

По систематизираните резултати за 2018 година от двете автоматизирани измервателни станции (АИС) на гр. Варна се установи:

– АИС „ СОУ Ангел Кънчев ”, гр. Варна – регистрирани са 28 броя денонощия с превишаване на средноденонощната норма, при възможни 35 броя денонощия. Средногодишната централизация – 26,27 μg/m3 не надвишава средногодишната норма (СГН) от 40 μg/m3;

– АИС „ Чайка ”, гр. Варна – 19 броя денонощия с превишаване на средноденонощната норма, при възможни 35 броя денонощия. Средногодишната централизация – 27,75 μg/m3 не надвишава СГН от 40 μg/m3.

Следва да се има поради, че резултатите от двете станции не се събират автоматизирано, т.е. дните с превишения не са равни на сбора от броя превишения на двете станции.
По останалите следени замърсители резултатите за 2018 година са доста под нормите.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР